Numărul de rezervări turistice a crescut semnificativ față de anul dinaintea pandemiei. Cum au călătorit românii în 2022?

Numărul de rezervări turistice a crescut semnificativ față de anul dinaintea pandemiei. Cum au călătorit românii în 2022?
Publicat: 15/12/2022, 18:27

Numărul de rezervări făcute de români a crescut în 2022 cu 146% față de anul 2019, arată datele agregate de una dintre cela mai mari companii tehnologice de călătorii, cu sediul în Republica Cehă și cu peste 1500 de angajați la nivel global.

Românii au cheltuit, în medie, 116 euro pe biletele de avion în 2022, primul ce marchează revenirea la normalitate după restricțiile din pandemia de COVID-19, arată datele globale cu privire la zborurile rezervate prin Kiwi.com. Din informațiile strânse reiese atât interesul crescut pentru călătorit în general, dar și al cererii crescute, pe măsură ce turiștii vor să recupereze vacanțele pe care nu le-au putut face în ultimii ani.

În comparație cu anul 2019, numărul de rezervări făcute de români pe platformă a crescut cu 146%, în vreme ce numărul de căutări a depășit 300 de milioane, aproape dublând numărul de anul trecut.

Cele mai populare destinații în 2022

Cele mai populare țări printre turiștii români anul acesta sunt Italia, Regatul Unit, Spania, Germania și Franța, le fel ca în anul 2021. Conform datelor Kiwi, topul celor mai populare 10 destinații este completat de Grecia, Belgia, Austria, Irlanda și Turcia.

În ceea ce privește orașele alese, călătorii au preferat și anul acesta Londra, Milano, Roma, Bruxelles și Paris. Alte destinații populare anul acesta au fost Viena, Dublin, Barcelona, Madrid și Veneția.

Bucureștiul rămâne orașul din care pleacă cei mai mulți români în vacanță, iar cele mai populare rute sunt către Londra, Milano, Viena, Bruxelles și Roma. Alte aeroporturi populare anul acesta au fost cele din Cluj, Iași, Suceava și aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

Anul acesta, cele mai căutate destinații au fost Londra (numărul de căutări dublându-se față de 2021), Barcelona, Milano, Roma și Madrid. În 2022, românii au vizitat peste 150 de țări, călătorind peste 600.500.000 de kilometri.

Comportamentul călătorilor în 2022

Românii au preferat din ce în ce mai mult vacanțele scurte, în ultimii ani. În 2022, cei mai mulți români au preferat city-breaks de până la trei zile (42%), 29% dintre ei au stat în vacanță între 4 și 6 zile, 22% au petrecut între 1 și 3 săptămâni la destinație, iar doar 4% au ales vacanțe de până la 3 săptămâni.

Pandemia a dus și la schimbări în ceea ce privește obiceiurile de rezervare: tot mai mulți români au ales să achiziționeze biletele mai aproape de data călătoriei. 19% dintre ei au ales să rezerve last-minute, cu cel mult 3 zile înainte de data plecării, 11% au făcut rezervări cu 4 până la 6 zile în avans, 18% au rezervat cu 1-2 săptămâni în avans, însă cei mai mulți români (30%) și-au rezervat biletele cu 3 săptămâni și până la 2 luni în avans.

În ceea ce privește bugetele alocate, românii au cheltuit, în medie, 116 euro (aproximativ 570 de lei) pe bilete de avion anul acesta. Cea mai populară zi pentru rezervarea biletelor pe Kiwi.com a fost 9 septembrie, iar data în care au călătorit cei mai mulți români care folosesc Kiwi.com a fost 15 septembrie.

Câți străini au venit în România

La capitolul incoming, în 2022, cei mai mulți vizitatori străini în România au fost israelienii, italienii, francezii, cetățenii britanici și nemții. În total, 188 de naționalități au vizitat România în 2022. Datele Kiwi arată că cele mai populare rute prin care turiștii străini au venit în România au fost Londra – București, Tel Aviv – București, Bruxelles – București, Viena – București și Milano – București.

Analiza datelor include rezervări făcute pe Kiwi.com între 1 ianuarie 2022 – 30 noiembrie 2022 pentru călătorii pe tot parcursul anului 2022, indiferent de destinație.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?